Undersøgelse: Generalforsamlinger under corona

Groupcare undersøgte i efteråret, hvordan nordiske foreninger har håndteret deres generalforsamlinger i en tid hvor det ikke er muligt at mødes i større forsamlinger. Det er der kommet en lille artikel ud af, som giver inspiration til andre.

Der er ikke en lige vej

De adspurgte i undersøgelsen fortæller om flere udfordringer i forbindelse med at håndtere generalforsamling under corona. Flertallet siger, at de til start valgte at udskyde generalforsamlingen, og flere endte derefter med helt at aflyse den fysiske generalforsamling, for i stedet at rykke den online. Om det er blevet afholdt fysisk eller online er én ting sikkert; det har ikke været en lige vej.

Key takeaways fra undersøgelsen:

Blandede oplevelser med fysiske generalforsamlinger

Et flertal meddeler, at de valgte at udskyde deres generalforsamling til efteråret med målet om at kunne afholde den fysisk. Her var flere foreninger heldige at nå at afholde begivenheden, med de nødvendige tilpasninger, inden forsamlingsforbuddet blev skærpet igen i oktober. Alligevel krævede den fysiske afholdelse en vis fleksibilitet, og flere foreninger oplevede, at et antal medlemmer og delegerede valgte ikke at møde op pga. hensyntagen til, og bekymring for, coronasmitte.

Enkelte foreninger fandt dog en middelvej. De strukturerede deres generalforsamling som et miks af fysisk og online afholdelse, hvilket for nogle viste sig at fungere rigtig godt. De angiver, at dette var vigtig læring for foreningen til tiden efter Corona.

Online generalforsamlinger: Værd at vide

Ikke alle foreninger som havde planlagt at udskyde deres generalforsamling til efteråret, for at kunne afholde den fysisk, var lige heldige. Her udtaler en respondent fra en interesseorganisation bl.a.:

”Det er en udfordring, når man bestemmer sig for at rykke et fysisk program online med kort varsel. Jeg ville ønske, vi havde planlagt efter online fra starten.”

Det kan altså være en fordel at tænke forud og planlægge efter tænkelige udfordringer.

Dog skal man ikke miste modet, men huske at bevare overblikket:

”Gør hvad I kan, for at det bliver godt, men vær ikke bange for at kaste jer ud i det. Tænk generalforsamlingen igennem fra start til slut, og sørg for at finde tilsvarende eller lignende elementer til fx stemmesystem, stemmeoptælling, osv.”

Læs med her hvis du ønsker konkret inspiration fra LGBT+ Danmark, der netop valgte at rykke deres generalforsamling online.