LGBT+ Danmark: Gode erfaringer med at afholde generalforsamling online

Corona-virus har haft stor indvirkning på mange dele af vores hverdag, og dette gælder også for landets mange foreninger. De begrænsede muligheder for at mødes i større forsamlinger har gjort det vanskeligt for mange at afholde de vedtægtsbestemte generalforsamlinger.

LGBT+ Danmarks erfaringer

Forårets Corona-bølge betød, at mange foreninger måtte udskyde deres generalforsamlinger til efteråret, og igen betød anden bølge i efteråret at flere helt eller delvist måtte lægge generalforsamlingen online. En af de foreninger, der måtte gøre det, var LGBT+ Danmark, der i slutningen af oktober afholdt sin årlige generalforsamling online.

Tænk generalforsamlingen igennem fra ende til anden

Anne Harrit er til daglig IT-ansvarlig i LGBT+ Danmark, og var ansvarlig for afholdelsen af den digitale generalforsamling. Én af hendes vigtigste pointer er, at man skal tænke generalforsamlingen igennem fra ende til anden, inden man begynder. Hun siger:

Ligesom I normalt vil tænke på at der skal stole til, og måske en mikrofon og en projektor, og helt sikkert stemmesedler, så tænk det samme her – hvad er stolene i en digital kontekst? En computer. Hvad er projektoren? Et program som kan dele skærm. Hvordan vil I facilitere anonym afstemning? – Planlæg det ud fra hvad I normalt ville gøre ved at finde digitale counterparts”.

Sæt tydelige krav til deltagerne

Men at tænke foreningens egen rolle i generalforsamlingen igennem er ikke nok, det er også vigtigt at sætte tydelige krav til deltagerne:

Skriv at de skal have en computer – ikke en device, for det kan være mange ting – og skriv, hvilket tilbehør de skal bruge: høretelefoner, mikrofon, webcam. Hvis man bare udspecificerer fuldstændigt, hvad der skal bruges, så var det vores oplevelse, at deltagerne var helt forberedte.” – Fortæller Anne.

Digitale generalforsamlinger efter Corona

Selvom det måske kan lyde som et stort arbejde, og som en teknisk udfordring, så er det for LGBT+ Danmark bestemt ikke utænkeligt at afholde generalforsamlingen online igen, selv når vi er kommet ud af pandemien:

”Vi kunne absolut godt tænke os at afholde generalforsamlingen online igen. Det er vigtigt for os som en landsforening, at det ikke bliver op til byen hvor vores sekretariat ligger at have den største og vigtigste stemme. Digital generalforsamling muliggjorde, at vi kunne nå ud til alle medlemmer på tværs af landet.”