Hvervning er ikke raketvidenskab! – Skab succes med de simple ting

Norges Bygdeungdomdslag er ligesom de fleste andre foreninger optaget af at vokse og få flere medlemmer – og det har de faktisk pæn succes med. Det er simple ting som tilstedeværelse og relevante aktiviteter der virker. Men mest af alt virker det bare at gøre noget!

Af; Erlend Ludvig Alvsvåg

På foreningens hjemmeside er det første, man som besøgende møder, en «bliv medlem» knap, og i deres medlemsblad er der en flot anlagt artikel om ”Kunsten at tiltrække flere medlemmer”. Man arbejder i foreningen aktivt med at formidle om hvervning samt opdatere hjemmesiden og mediekanaler med gode fortællinger og historier om succeser i hvervearbejdet. Derudover er man gode til at holde arrangementer, der er relevante for målgruppen, lige fra det store landsstævne til de små kurser i madlavning eller filmaftenener. Kodeordet er, at de er tilstede, at de er relevante, og at de er kommunikerende! Og arrangementerne i særdeleshed er med til at gøre foreningen lokalt forankret, så man skaber tilhørsforhold blandt de lokale medlemmer.

Medlemspleje er nøglen

En af de gode historier om hvervning i NBU’s medlemsblad er om Kristine Grimstad Veseth, der er ansvarlig for udvikling i lokalafdelingerne i Oppland Bygdeungdomslag. Kristine fortæller i bladet, at medlemspleje er nøglen til at fastholde såvel som hverve medlemmer. Det handler om jævnligt at opdatere medlemmerne med, hvad der sker af foreningsaktiviteter i nærområdet, som kan være med til at styrke det sociale bånd. Kristine fortæller, at sociale medier også spiller en vigtig rolle ved at synliggøre arrangementerne undervejs og efterfølgende, så andre interesserede kan se hvor godt et arrangement det var, og ønsker at tage med næste gang. Videre fortæller Kristine , at den direkte kontakt og samtalerne man får med medlemmerne er værdifulde, og det blandt andet var på den måde hun selv kom ind i foreningen.

Opskriften på succes i hvervningen er:

  1. Synliggør, reklamer og opdater jævnligt på foreningens hverveaktiviteter
  2. Gør reklame for aktiviteter og arrangementer før, under og efter. Husk gode billeder, korte og fangende tekster.
  3. Det enkle er ofte det bedste. Gør det så let som muligt for både arrangører og deltagere.
  4. Tag godt vare om medlemmerne man har. Følg op, inviter med! Giv dem valuta for pengene.
  5. Find ud af hvilke aktiviteter som er populære blandt medlemmerne.
  6. Skab en tradition. Hvis en aktivitet var vellykket, så gør det igen. På den måde vil eksisterende medlemmer deltage igen og igen, og hver gang have nye personer med.

Måske er det ikke lige en filmaften der står øverst på aktivitetslisten i en fagforening eller en brancheorganisation. Men principperne er de samme i arbejdet med hvervning. Højt aktivitetsniveau og det at man som forening opleves som nærværende er afgørende for at få succes. Og sidst men ikke mindst: Bare det at komme i gang! – Gør noget og del de gode historier via foreningens kanaler.