Sådan gør foreningerne: Arrangementer i en tid uden fysiske møder

Frivilligheden, aktiviteter og foreningernes generelle gøren har som alt andet måtte omstille sig. Kreative løsninger hos mange foreninger sørger heldigvis for, at sammenholdet består – selv om der er noget ved det store landsmøde med den engagerede ungdom, som bare ikke fungerer lige så godt over Teams, Skype, Zoom eller noget fjerde. Vi har talt med en række nordiske foreninger, for at høre hvordan man klarer sig – og hvordan de håndterer usikkerheden omkring fremtidige arrangementer og fysiske aktiviteter.

Af Erlend Ludvig Alvsvåg

Usikkerhed på den korte bane

Det er nok den mest passende beskrivelse af situationen: For må sommerens store træf aflyses? Vil det være muligt med fysiske møder i september? Det er endnu ikke til at sige, men situationen er den samme i hvert fald Danmark og Norge; man afventer besked fra myndighederne. Heldigvis tager foreningerne det i stiv arm. Kreativiteten blomstrer, når man pludselig begrænses. Det fik vi et godt eksempel på fra Norge.

Kreativiteten blomstrer i Norge

Håkon Skahjem, der er sekretariatsleder for Norges Bygdeungdomslag fortæller: «Situationen er ekstra speciel for os, da vi som organisation i udgangspunktet arbejder med og for at vores medlemmer mødes, både lokalt i mindre grupper og centralt til store arrangementer. Det er derfor glædeligt at de frivillige er kommet på kreative digitale løsninger – online quizzer og drive in biografer, for at forsøge at kunne mødes men samtidig holde afstand. Det er gode eksempler på nytænkning i en tid, hvor vi ellers har måtte aflyse flere aktiviteter».

Digitale hjælpemidler har aldrig været vigtigere

Mange er gået fra at bruge få digitale hjælpemidler til aktiviteter og møder til nu at være afhængige af det hver dag. Hvor der i starten var tekniske problemer, går det nu gerne lidt bedre for hver gang online aktiviteter gennemføres. Nogle digitale platforme åbner også for at lave mindre grupper, som kan føre dialog og diskutere, før man går tilbage til hovedrummet. På den måde bliver det stadig muligt at gennemføre seminarer, arrangementer og online kurser.

Norges Bygdeungdomslag afholdt et helt seminar med 100 personer online lige efter corona havde lukket alle fysiske aktiviteter ned.De blev så delt op i grupper på 10-12 personer, for at diskutere og videndele. Og de fleste holdt ud og var med helt til seminaret slutning efter tre timer. «Det var imponerende med de mange skift, og at arrangementet blev koverteret til online så hurtigt. Det var den 12. marts, to dage efter at samfundet lukkede ned i Norge» fortæller Håkon. I Danmark gennemføres også webinarer med stor succes, og en forening fortæller at de tror de vil fortsætte med dette også på den anden side af corona, da det giver nye muligheder for hurtige samlinger og andre formater.

Lysere tider

Man håber selvfølgelig på, at foreninger igen efter den 10. maj får grønt lys til igen at kunne afholde nogle fysiske arrangementer, og at ting stille og roligt vil komme tilbage til normalen. Ingen af foreningerne vi har talt med har endnu aflyst nogle af efterårets arrangementer, men flere arbejder med dobbelt planlægning, hvor de har online afholdelse som backup plan.

Forhåbentligvis kan man i foreningerne igen snart mødes. Men når hverdagen bliver helt normal igen, vil det i hvert fald ikke blive et problem, hvis man fra tid til anden skal lave online arrangementer igen.